Szakértőnk válaszol


Szakértőinket rendszeresen megkeresik táplálkozással kapcsolatos kérdésekkel. Íme néhány speciális kérdésre adott válasz:

MELY ÉTELEK GAZDAGOK VITAMINOKBAN, ÁSVÁNYI ANYAGOKBAN ÉS ANTIOXIDÁNSOKBAN?

A gazdag, gyümölcsökkel és zöldségekkel teli étrend biztosítja a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, amire a szervezetünknek szüksége van. Az egészség –és táplálkozási szakértők napi 500-1000gr gyümölcs és zöldség fogyasztását javasolják. Válasszon különböző színű zöldséget és gyümölcsöket, például sárga kaliforniai paprika, zöld brokkoli, narancssárga répa és Vörös cékla. A diófélék, mandulafélék, mogyoró és kesudió szintén rendkívül vitamindúsak és ásványi anyagokban gazdagok. A bogyós gyümölcsök, például az áfonya igazán magas antioxidáns hatással rendelkeznek.

MIRE JÓ AZ ASTAXANTHIN?        

 

Az Astaxanthin egy zsírban oldódó antioxidáns, mely megvédi a sejt- és a mitokondriális membránokat az oxidációs károsodásoktól, megóvja a sejteket az oxidálódástól. Mivel zsírban oldódik, áthatol a vér-agy gáton, így képes a szemre, agyra és a központi idegrendszerre jó hatást gyakorolni. Az Astaxanthin más szövetekre is képes hatni, növeli az állóképességet, csökkenti az UV bőrre gyakorolt káros hatásait, és magas gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

MILYEN HATÁSSAL VAN AZ ASTAXANTHIN A BŐRRE?

A tanulmányok azt mutatják, hogy az Astaxanthin javítja a bőr rugalmasságát, hidratáltságát és csökkenti a ráncokat. A ráncok megjelenését elősegíti a mimika, a dehidratáció, az UV sugárzás, a szennyezett levegő, dohányzás a nem megfelelő táplálkozás és a stressz. Az UV sugárzást két csoportra oszthatjuk: UVA és UVB. Az UVB sugarak rövidebbek, mint az UVA sugarak, melyek elsősorban a külső bőrréteget károsítják, ennek az oka a napozáskor történő leégés. Mivel ezek a sugarak mélyre hatolnak, képesek károsítani a kollagén-rostokat a bőrben, ami egyenes út a ráncok kialakulásához. Az Astaxanthin védi a sejtmembránokat és a kollagént, így semlegesítve az UV sugárzás által keletkezett szabad gyökök kialakulását.

HOGYAN FOKOZZA AZ ASTAXANTHIN AZ IZOMERŐT ÉS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGET?

Szabad gyökök keletkeznek a testünkben, és nem csak akkor, ha egészségtelenül élünk (UV sugárzás, dohányzás, helytelen étrend) Okozhatja ezt a folyamatot az emésztés, vagy az energiatermelés is akár. Fizikai aktivitás közben a többszöri és gyorsabb légzés során megtöltődnek a szövetek oxigénnel, ami által energia termelődik, ezzel párhuzamosan a szabad gyökök termelése is sokszorozódik. Erre a folyamatra reagál a szervezetünk, és endogen antioxidánsokkal védekezik. Rövid távon azonban a szabad gyökök erre reagálva gyulladást okoznak, mely az izmok fájdalmához és legyengüléshez vezethetnek. Az Astaxanthin oldja a szabad gyököket az izmokban, ezzel védve az izmok károsodását. Kutatások bizonyítják, hogy azoknál az embereknél, akik 4 héten keresztül minden nap fogyasztanak Astaxanthint, edzés után a tejsav szintjük lecsökken. Összefoglalva, az Astaxanthin csökkenti az izomsérüléseket és a megeröltető tevékenységeket követően javítja az izmok regenerálódását.

MIRE JÓ AZ OMEGA 3?                      

Az Omega3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, vagyis a szervezet nem termeli ki önmagától, ezért is nagyon fontos a diétába beilleszteni. Az Omega3 zsírsavak a szervezet membránjainak egy jelentős része, többek közt a bőrnek is. Nagy szerepet játszik az agy, a szem, illetve az idegrendszer működésében. Az Omega3 zsírsavak hiánya okozhat depressziót, különböző tipusú demenciát, makuladegenerációt, tanulási nehézségeket és gyerekeknél ADHD betegséget is. Az Omega3 zsírsavak csökkentik a trigliceridek számát, javítja a koleszterinszintet, megelőzi az érelmeszesedést és jótékony hatással van a vérnyomásra is. Csökkenti a szervezetben levő gyulladást és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. Az Omega3 zsírsavak szedése szintén javasolt, ha dermális, mozgásszervi, vagy gyulladással járó betegségekkel küzd, például ekcémával, pikkelysömörrel, izületi gyulladással, vagy IBS-szel.

Az Oriflame hivatalos oldaláról:  https://hu.oriflame.com/mypages/sell/sell-wellness/ask-the-expert