A VITAMINOKRÓL


A VITAMINOKRÓL – WELLNESS KISOKOS

A Wellness tudományos szakkifejezései között nem könnyű eligazodni. De szükség van rájuk, mivel szervezetünk nem termel vitaminokat, ásványi anyagokat és Omega zsírsavakat, így erről táplálkozásunk során kell gondoskodnunk – de mikor, mennyit és melyeket fogyasszuk? Útmutatónk segít kiigazodni.

A VITAMINOKRÓL

A-vitamin: Erre a vitaminra elsősorban bőrünknek, hajunknak, látásunknak és immunrendszerünknek van szüksége. Nem lehet túladagolni, mert szervezetünk annyi vitamint választ ki a béta karotinból (mely egy zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vöröses pigment), amennyire szüksége van.

Ezekben az ételekben található: Zöld leveles zöldségek, répa, barack, tejtermékek, tojás, hal.

B-vitamin: 8-féle B-vitamint tartanak számon, melyek hozzájárulnak az egészséges anyagcsere és sejtosztódás fenntartásához, valamint az idegek és izmok működéséhez. Ez a vitamincsoport érzékeny bizonyos feldolgozási módokra, így azok, akik sok feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, szenvedhetnek B-vitamin hiányban.

Ezekben az ételekben található: Nyers zöldségek és gyümölcsök, diófélék, teljes kiőrlésű termékek (például barna rizs, teljes kiőrlésű tészta), tojás, hús, hal.

C-vitamin: Ez a legismertebb vitamin. Erős antioxidáns, fontos szerepet játszik a kötőszövet kollagén-termelésében, ezért szükséges a bőr, a fogak, a csontok és az erek egészségének fenntartásához. Segíti a szervezetet a vas kiválasztásában az ételekből.

Ezekben az ételekben található: Gyümölcsök, bogyófélék, kelbimbó, gyökérzöldségek.

D-vitamin: A D-vitamin legfőbb forrása a napfény. Már egy 30 perces nappali séta is hozzájuttatja a szervezetet annyi D-vitaminhoz, mint 10 pohár tej. Erre a vitaminra a kálcium megkötéséhez és az immunrendszer, valamint az izomzat megfelelő működéséhez van szükség. A D-vitamin hiánya csontbetegségeket okozhat, így nagyon fontos, hogy szervezetünk megfelelő mennyiséget kapjon belőle.

Ezekben az ételekben található: Zsíros halak, tojássárgája.

E-vitamin: Megvédi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. C-vitaminnal kiegészítve erősítik egymás hatását.

Ezekben az ételekben található: Diófélék, bab, tojás, leveles zöldségek, gabonafélék.

K-vitamin: Ez a vitamin segít a véralvadásban, a csontképződésben és regenerálódásban. A bélbaktériumok természetes módon állítanak elő K-vitamint, de a táplálkozás során is fontos bevinni.

Ezekben az ételekben található: Sötétzöld leveles zöldségek (brokkoli, spenót, kelbimbó) 

Ha nincs lehetőségünk jó minőségű bio zöldség-gyümölcs fogyasztására, akkor ajánlom a Wellness csomagot, amely nőknek és férfiaknak lett speciálisan összeállítva!

Az Oriflame hivatalos oldaláról: http://hu.oriflame.com/beautyedit/health-beauty/the-whats-what-of-wellness