A víz gyógyít?


Igen! Tapasztalatból mondom. Sajnos én is azok táborát szaporítottam akik bizony kevés folyadékot fogyasztottak. Így aztán gyakran volt vendég nálam a fejfájás, fáradékonyság. Egész nap elvoltam egy pohár vízzel és érdekes nem is voltam soha szomjas. Ismerős?

Tudtam, éreztem, hogy több folyadékot kellene innom és kikészítettem egy 2 l-es üveg vizet, márpedig ezt ma megiszom. Hát este döbbentem tapasztaltam, hogy bizony alig hiányzik belőle 2-3 dl. Na, akkor elkezdtem gyorsan inni aminek következtében iszonyúan megfájdult a gyomrom.

Aztán egy kedves ismerősöm tanácsát megfogadva elkezdtem „okosan” inni. A trükk egyszerű: fél literes üvegekbe töltöttem a vizet és kortyonként ittam. Alig ittam egy kicsit és, jé már a fele elfogyott. Sokkal könnyebb meginni 4 db fél literes vizet mint egy 2 literest! Próbáljátok ki! Mára eljutottam odáig, hogy az üvegem nélkül sehova sem megyek 🙂 És ami szintén örömhír, elkezdtem fogyni is ami eddig nem igazán sikerült.

De honnan tudjuk, hogy kiszáradtunk?

Ha szomjasak vagyunk akkor már a sejtjeink kiszáradtak, vészcsengő!

A vizeletünk megmutatja milyen állapotban van a szervezetünk:
– Ha megfelelő a folyadék bevitel, a vizeletünk színtelen.
– Az enyhe kiszáradást jelzi a sárga vizelet.
– A súlyos kiszáradás jellemzője a sötét vagy narancs sárga vizelet.

A krónikus kiszáradás sok egészségügyi problémát is okoz mint a magas vérnyomás, asztma, fejfájás, allergia, stressz. Nem mondom, hogy csak a vízfogyasztástól ezek eltűnnek, de sokat javul az állapotunk a megfelelő folyadék bevitel esetén.

Bárki kiszámolhatja mennyi folyadékra van szüksége: télen 25 kg-ként 1 liter, nyáron 20 kg-kén 1 liter. Tehát egy 70 kg-os ember folyadékszükséglete télen 2,8 l, nyáron 3,5 l. Ebbe beleszámít a leves, gyümölcs fogyasztás is.

Tehát ahogy dr. Lenkei mondja nem vagyunk mi kaktuszok, igyunk több folyadékot! Az emberi test tömegének több mint a fele víz, férfiaknál 60 %, nőknél 50 %, csecsemőknél 70 %. Legfontosabb a folyadékháztartás egyensúlyának a fenntartása!