Alattomos gyilkos, a magas vérnyomás


 Sajnos a magas vérnyomás sokáig nem okoz tünetet és komoly panaszt ezért sokan nem is tudják, hogy betegségben szenvednek. Az elhanyagolt vagy későn felismert betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja, pl a vesezsugor kialakulását is.

„A magas vérnyomás első tünetei: első tünetek egyike lehet a visszatérő, jellemző módon reggel jelentkező fejfájás, a tompa tarkótáji, halántéktáji lüktetés, amely lehajlás esetén fokozódik. Gondolhatunk magas vérnyomásra akkor is, ha romlik a koncentrálóképességünk és az egyensúlyérzékünk, szívünk visszatérően túl szaporán dobog, vagy gyakran panaszkodunk tompa mellkasi nyomásra, ok nélküli izzadásra vagy múló látászavarra.” ( forrás:webbeteg.hu)

Mivel előzhető meg ez a ma már sajnos népbetegség? A megfelelő étrend sokat segít, legjobb ha már a gyerekeinket is így szoktatjuk: sok zöldség, gyümölcs, teljes őrlésű kenyérfélék, péksütemények, hüvelyesek és hal, baromfi fogyasztása. Amit kerülni kell:a zsíros hús, húskészítmények, feldolgozott ételek, konzervek az ízfokozókat és tartósítókat tartalmazó félkész ételek. Fontos a napi, rendszeres testmozgás, lehetőleg friss levegőn!  Sétáljunk sokat, járjuk az erdőt, túrázzunk a családdal, ne engedjük a gyerekeket egész nap a számítógép előtt ülni! Ne mondjuk, hogy mikor? Nincs rá időm! Mindenkinek arra van ideje amire akarja és fontos neki. Mi lenne fontosabb a gyerekeink egészségénél, a TV műsor??

Ha már ebben a betegségben szenvedünk, akkor is sokat tehetünk a gyógyulásunk érdekében. Vizsgáljuk felül az étkezési szokásainkat, nézzük át a hűtőnket és fogyasszunk olyan ételeket ami jó a szervezetünk számára. A nagyszüleink még éltek 85-95 évig is, pedig gyakran ettek szalonnát, sonkát és ösztönösen vagy tudatosan hagymával, ami csökkenti a koleszterin szintet. Sok babot, krumplit fogyasztottak. Ha visszatérünk az őseink táplálkozási szokásaihoz és kerüljük az élelmiszer ipari termékeket, már sokat teszünk az egészségünk védelmében.

Mivel nagyon sokat csökkent a zöldségek és gyümölcsök vitamin és ásványianyag tartalma, ezért fontos a megfelelő táplálék kiegészítők fogyasztása. Csak olyant vásároljunk ami organikus összetevőket és a szívünk-ereink védelmére omega3 zsírsavat is tartalmaz! pl WELLNESS CSOMAG

Íme néhány természetes „gyógymód”:

– Légzőgyakorlatok

Néhány mély levegő szinte minden helyzetben kisegíthet. A légzőgyakorlatok csökkentik a stresszhormonok szintjét. 5 perc reggel és este szuperül helyreállítja a vérnyomást.

– Egy-két krumpli

A magas káliumtartalmú zöldségek és gyümölcsök szintén nagyon jót tehetnek a vérnyomásnak. Ilyen például a krumpli, de jó választás lehet a banán, a borsó, a babfélék és a mazsola is.

– Óvatosan a sóval

Fontos, hogy óvatosan sózzuk ételeinket, ugyanis ez is a magas vérnyomás egyik oka lehet. És hogy mennyi a túl sok? Az ajánlott napi mennyiség mindössze egy teáskanál, próbáljuk ehhez tartani magunkat. Ha megszoktuk az intenzív, fűszeres ízeket, használjunk inkább különféle zöldfűszereket.

– Édes megelőzés

Hál’ istennek, az étcsoki még a vérnyomásnak is jó! Mivel a magas kakaótartalmú (legalább 70%-os) étcsoki kimondottan jót tesz az erek rugalmasságának, nem nyúlhatunk mellé, ha naponta elfogyasztunk belőle néhány kockát! (Forrás: Prevention)