Egy egészséges sütemény, amit a gluténérzékenyek és a diétázók is nyugodtan fogyaszthatnak. Alacsony a GI indexe, ezért nem emeli meg a vércukor szintet, a cukorbeteg is nyugodtan kipróbálhatják.
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
3 ek. darált dió
2 ek. csokis shake
4 ek xilit
1 mk. sütőpor
Krém:
20 dkg vaj
3 ek xilit
2 ek Norbi negyed kanál cukor (de bármilyen édesítő jó, ízlés szerint)
2 ek. vanilliás shake
2 bögre puhára párolt tök
vanillia aroma ízlés szerint
rum aroma ízlés szerint
barack lekvár
cukormentes tejszín
Előmelegítjük a sütőt 180 C fokra.
Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét magas fokozaton keményre verjük a xilittel és egyesével hozzáadjuk a tojássárgáját. Majd alacsonyabb fokozatra állítva a habverőt, lassan szórva hozzáadjuk a csokis shake port a darált diót és a sütőport.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát és elsimítjuk, 180 C fokon kb. 15 percig sütjük.
Közben elkészítjük a krémet:
A vajat habosra keverjük a xilittel és az édesítővel, hozzáadjuk a tököt, az aromákat és a végén a vanilliás shake port és alaposan összekeverjük.
A cukormentes tejszínt édesítővel kemény habbá verjük.
A kihűlt tésztát először megkenjük barack lekvárral (én cukor és tartósítószer mentes, saját eltevésű lekvárt használtam), majd rákenjük a krémet és végül a keményre felvert tejszínt, a tetejét egész dióval díszítjük. Nekem ebből az adagból 24 szelet lett. Jó étvágyat!