TURMIXOK: MAGA AZ EGÉSZSÉG VAGY CSAK MARKETING?


TURMIXOK: MAGA AZ EGÉSZSÉG VAGY CSAK MARKETING?

Amerikában évente 2,3 milliárd dollár értékben isznak dzsúzokat, turmixokat, shake-eket az emberek – igazán nagy üzletágnak számít. Az italok ígérete a ragyogó bőr, a súlycsökkenés, a méregtelenítés és a szellemi frissesség. De valóban beváltják ezeket az ígéreteket? Utánajártunk.

EGÉSZSÉGES?
A turmixok napi fogyasztása könnyű mód arra, hogy több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk és ellássuk a szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, melyek elengedhetetlenek az egészségünk szempontjából. De vigyázzunk a cukorral. Egy pohár boltban vásárolt smoothie tartalmazhat több darab kiwit, narancsot, banánt és erdei gyümölcsöt, melyek nagyon sok gyümölcscukrot jelentenek!

A legegészségesebb turmixok otthon készülnek, így magunk válogathatjuk össze a belevalókat. Válasszunk alacson GI szintű gyümölcsöket, mint az alma és a körte, és kerüljük az édesített joghurtokat. Jó módszer, ha zöldségeket is keverünk az italba – a legjobb arány a 70% zöldség és 30% gyümölcs. A fehérjetartalmat pedig görög joghurttal vagy mandulatejjel növelhetjük.

De valóban egészségesek? Abból a szempontból mindenképpen, hogy egy délelőtti turmix mindig jobb választás, mint egy délelőtti péksütemény!

MARKETING?
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek az italok nem váltják be minden, egészséggel kapcsolatos ígéretüket.
Az egyik legnépszerűbb kifejezés Amerikában manapság a „hidegen sajtolt”, mely egy 100 millió dolláros iparágat rejt magában. Ezek a dzsúzok állítólag egészségesebbek, tápanyagban gazdagabbak, de tudományosan nem alátámasztott, hogy az ilyen módon előállított italok bármilyen szempontból jobbak lennének, mint más eljárással készült társaik. Tehát a hidegen sajtolt körüli felhajtás tulajdonképpen csak marketing.

Érdemes óvatosan kezelni a léböjt kúrákat is, melyek alapos méregtelenítést ígérnek. Az egészséges szervezet azonban egyébként is megszabadul a méreganyagoktól. Egy-egy napi tehermentesítés biztosan jót tesz, de a turmixok és shake-ek nem helyettesíthetik a kiegyensúlyozott táplálkozást. A szervezetnek szüksége van fehérjékre, egészséges zsírokra és más tápanyagokra is.
TIPP
Ha szeretné csökkenteni vagy megtartani testsúlyát, adjon egy kanál Ízesített italport kedvenc turmixához, így elláthatja szervezetét megfelelő mennyiségű fehérjével, rostokkal és Omega-3 zsírsavakkal  és megelőzheti az ételek utáni sóvárgást.

A következő bejegyzésben  jönnek az egészséges receptek: immunerősítő, bőrtápláló, energizáló és egyensúly turmixok.

 

Az Oriflame hivatalos oldaláról: http://hu.oriflame.com/beautyedit/health-beauty/juicing-healthy-or-just-hype