Mitől függ a bőrünk minősége? 1. rész


Mért van az, hogy egyidős hölgyeknél az egyiknek gyönyörű a bőre akár több évet is letagadhat, míg a másik úgy néz ki mint a nagymamája?  Mitől függ a bőrünk szépsége?

 

Főleg a korunktól: a fiatalok alapból szépek, feszes a bőrük. A sejtmegújulási folyamat 25 éves korunkig nagyon jól működik az arcunkon a bőr 28 naponta „kicserélődik”. Idősebb korban ez a folyamat lelassul és akár 30-40 napig is eltarthat. Minél tovább tart, annál több külső tényező befolyásolja a minőségét ezért van, hogy bőrünk idő előtt elkezd öregedni.

 

Kollagén termelődéstől: 25 éves korunkig nagyon jól termelődik a kollagén a szervezetünkben, ennek köszönhetően szép sima, feszes a bőrünk. A kollagén fehérjetípus, mely számos szövet felépítésében vesz részt.  Az irha (a bőr középső rétege)  felépítésében kettő játszik elsődleges fontosságú szerepet: az I-es és a III-as típusú.

Az I-es kollagént nagy kötegekben rendeződő, vastag rostok alkotják, a dermisz (a bőr középső rétege) mélyebben fekvő rétegeiben található. Szilárdságot és ellenálló képességet ad a szöveteknek. Sajnos a helytelen táplálkozásunk miatt, kor előrehaladtával ezek a kollagénrostok veszik át a dominanciát a bőrben, amely ettől a fiatalkori állapotához képest jóval merevebb és rugalmatlanabb lesz, veszít feszességéből is.

A III-as típusú kollagént rendkívül finom rostok alkotják, amelyeknek legfontosabb tulajdonsága a hajlékonyság. Ez a kollagénfajta, amelytől a gyerekek bőre olyan puha, telt és bársonyos. Az idő múlásával azonban a III-as kollagén szintézise lelassul, és helyét átadja az I-es kollagénnek. 50 éves korra már alig keletkezik a szervezetben III-as kollagén

 

Vízfogyasztás: 25 testsúly kg-ént 1l víz, nyáron, mivel nagy melegben a bőrünk párolog, így folyadékot veszít, többet kellene inni. Ha ugyanis nem kap elegendő vizet a szervezet, akkor képletesen szólva megcsapolja a hámréteget. Ennek pedig az a következménye, hogy a bőr szárazabb lesz és könnyen kialakulnak rajta gyűrődési ráncok.  Elegendő vízfogyasztás esetén javul a bőr vérellátása, sokkal több oxigén jut el a sejtekhez, így felpörög a sejtek anyagcseréje.

 

Tisztítás: 60 %-ban befolyásolja a bőrünk minőségét! Ez logikus, ha nincs megfelelően letisztítva, a krémek sem tudnak maradéktalanul felszívódni.

 

A következő részben arról lesz szó, hogyan tudod megállapítani milyen a bőrtípusod és ezek alapján ki tudod választani a neked megfelelő Oriflame-s termékeket.  🙂