Só fogyasztás, hol az igazság?


Mennyi sóra van szüksége egy felnőtt embernek? Hát ezt nehéz eldönteni, ha a médiára hallgatunk. Mostanában egyre inkább a sószegény életmódot javasolják, sőt a gyermek étkeztetésben szinte só nélkül főznek. Ez normális? Mivel ízetlen az étel, így a gyerekek meg sem eszik, aminek következtében a fontos vitaminok, ásványi anyagok sem jutnak be a szervezetükbe!
Ha megnézzük a statisztikákat amióta „sótlanabb” életet élünk, semmivel sem lett kevesebb a magas vérnyomás, a depressziós stb..betegek száma.
Mért fontos a só, mi a szerepe a szervezetünkben?

– A konyhasónak szerepe van a gyomorsavképződésben.
– A só segítségével jutnak be a sejtekbe a tápanyagok – és jutnak ki a felesleges anyagok.
– A só fontos szerepet játszik az idegi impulzusok továbbításában.
– Víz, kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását.
– A só egy természetes antihisztamin.

Gondoljatok csak bele, mit kap a beteg az infúzióban? „Az infúziós oldatokban lévő sókoncentráció a vérben található sók koncentrációjával (majdnem) megegyező, valamint a kémhatás tekintetében is jellemző a közel azonos pH-ra törekvés.” (Dr. Budai Marianna PhD szakgyógyszerész)

Az Iowai Egyetem kutatói szerint, szoros összefüggés tapasztalható a sóhiány és a depresszió között. A sótlan étel tehát szintén nem megoldás, mert akkor meg elkedvetlenednek az emberek, és depressziósok lesznek. „A só utáni vágy és a hiányakor fellépő testi megvonás valószínűleg hasonló agyi mintázatokat követ, mint a drogfüggőség” – közölte a vizsgálat vezetője, Kim Johnson. „

Még mindig vannak, akik azt vallják, hogy a só elhagyása nem káros. Azonban a szakértők már megegyeztek abban, hogy különösen az idős embereknek nem szabad sótlanul étkezniük, mert a sóhiány aluszékonnyá és gyengévé teheti őket. Minden embernek szüksége van naponta egy  kanál (6 g) sóra, de a túlzott sófogyasztás valóban káros lehet.

Én még emlékszem arra a sóra amit bizony kalapáccsal kellett szétverni mert összeállt. Akkor az rossz só volt? Ellenkezőleg, az volt a jó! Mentes minden vegyi anyagtól, csomósodás gátlótól. Sajnos a legtöbb helyen ma már a hófehér, por alakú sót árulják. Lehetőség szerint válasszunk inkább finomítatlan, natúr sót, ami igaz nem olyan tiszta hófehér, mint amit megszoktunk, inkább piszkosfehér, de egészségesebb.