Gluténérzékenység


Egyre több ismerősöm lett gluténérzékeny, ezért utána néztem, mit is jelent ez, mik a tünetei?

A gluténérzékenység első jelei: felszívódási zavarok A tápanyagok három fő csoportját különböztetjük meg: szénhidrátok, fehérjék és zsírok. A lisztérzékeny beteg esetében mindhárom tápanyag felszívódása csökken, de ez a legnagyobb mértékben a zsírok felszívódását érinti. A szervezetben ilyen módon nem hasznosuló zsírok okozzák a lisztérzékenység rendszerint első jellemző tüneteit: a hasmenést, vagy a lazább, zsírfényű székletet.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/12041/glutenintolerancia

Találtam is egy jó összefoglaló cikk-sorozatot, mely bemutatja a gluténmentes diéta alapjait és a gluténmentes helyettesítőket az ételeikben, melyet itt találtok. 

A gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a finomságokról, de a bolti sütiknek elég húzós áruk van. Ezért néhány könnyen elkészíthető, és megfizethető alapanyagból készült süti receptet mutatok be.

Ezt a kevert süti alapreceptet különböző gyümölcsökkel lehet változatossá tenni. nem kell hozzá  speciális, drága lisztkeveréket venni hozzá, tökéletesen megfelel a kukorica- és rizsliszt.

Hozzávalók a gluténmentes kevert sütihez:

  • 200 g rizsliszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 150 g cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl olaj
  • 3 tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ízlés szerinti mennyiségű cseresznyebefőtt vagy meggybefőtt

A sütés menete:

A sütőt előmelegítjük 180C fokra.

Kimérjük a hozzávalókat.

Simára keverjük a tésztát.(robotgéppel)

A végén rápotyogtatjuk a jól lecsepegtetett cseresznyét/meggyet és a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. 

Kb. 35-40 percig (tűpróba) sütjük 180C fokon. (sütő függő)

forrás: http://kreativeshobby.hu/index.php/2015/11/28/egyszeru-glutenmentes-kevert-suti/