Egyre több ismerősöm lett gluténérzékeny, ezért utána néztem, mit is jelent ez, mik a tünetei?
A gluténérzékenység első jelei: felszívódási zavarok A tápanyagok három fő csoportját különböztetjük meg: szénhidrátok, fehérjék és zsírok. A lisztérzékeny beteg esetében mindhárom tápanyag felszívódása csökken, de ez a legnagyobb mértékben a zsírok felszívódását érinti. A szervezetben ilyen módon nem hasznosuló zsírok okozzák a lisztérzékenység rendszerint első jellemző tüneteit: a hasmenést, vagy a lazább, zsírfényű székletet.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/12041/glutenintolerancia
Találtam is egy jó összefoglaló cikk-sorozatot, mely bemutatja a gluténmentes diéta alapjait és a gluténmentes helyettesítőket az ételeikben, melyet itt találtok.
A gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a finomságokról, de a bolti sütiknek elég húzós áruk van. Ezért néhány könnyen elkészíthető, és megfizethető alapanyagból készült süti receptet mutatok be.
Ezt a kevert süti alapreceptet különböző gyümölcsökkel lehet változatossá tenni. nem kell hozzá speciális, drága lisztkeveréket venni hozzá, tökéletesen megfelel a kukorica- és rizsliszt.
Hozzávalók a gluténmentes kevert sütihez:
- 200 g rizsliszt
- 100 g kukoricaliszt
- 150 g cukor
- 2 dl tejföl
- 1 dl olaj
- 3 tojás
- 1 tk szódabikarbóna
- ízlés szerinti mennyiségű cseresznyebefőtt vagy meggybefőtt
A sütés menete:
A sütőt előmelegítjük 180C fokra.
Kimérjük a hozzávalókat.
Simára keverjük a tésztát.(robotgéppel)
A végén rápotyogtatjuk a jól lecsepegtetett cseresznyét/meggyet és a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
Kb. 35-40 percig (tűpróba) sütjük 180C fokon. (sütő függő)
forrás: http://kreativeshobby.hu/index.php/2015/11/28/egyszeru-glutenmentes-kevert-suti/